IT SKA INTE FÖRÄNDRA VÅRDEN, VÅRDEN SKA FORMA IT

(15 Dec 2017)

Nya trenden inom eHälsa är att skapa program och system som har patienten i fokus. Som vårdpersonal står jag såklart bakom denna otroligt cetnrala satsning, men tror inte att den fångar hela problemet med dagens IT inom vården. I dagens läge ska verksamheten förhålla sig till och ändra sig efter IT systemen. Det är en av huvudingredienserna för att skapa irritation och förvirring för vårdpersonalen. Vilket i sin tur tar vårdpersonalen längre ifrån patienten. Lyssnade på en föreläsning, där föreläsaren plötsligt håller fram sin smartphone och frågar publiken vilka som har en smartphone. När folk har svarat fortsätter föreläsaren med att fråga hur många som gått utbildning i hur smartphonen ska användas. Det ekade ett nej från publiken. Det är denna metodik som måste finnas i framtidens IT system. Själv varit IT-handledare för ortopeden i 4 år där jag stått längst fram och försökt stötta mina kollegor. När Melior vilket i nuläget är Västra Götalands journalsystem skulle uppdateras, hade vi IT-handledare en 5 dagarsutbildning. När jag sedan kom ut i min verksamhet fick jag ca 20-30 minuter att berätta om förändringarna för mina kollegor. Det man bör ha med sig redan från start är att det inte ska behövas 5 dagar för att lära sig programmet, utan det ska vara intuitivt och bekant. För i slutändan bör man ha med sig att användarna i slutändan enbart kommer på sin höjd få 20-30 min utbildning (med undantag från beroende på verksamhet). I dagens läge ingår det inte i utbildningen hur man använder systemen, utan det är något studenterna (Sjuksköterskor) får lära sig när dom kommer ut på praktik. Men går genom metodiken och styrande lagar att beakta. Det innebär att det är upp till studenthandledarna att instruera studenterna i programmen. Alternativt om man får en anställning inom ett annat landsting, får man försöka få ut så mycket man kan under de veckor man går bredvid. Tolka mig inte fel, jag argumenterar inte för att vi ska öka utbildningstiden och fokus på de IT system som kommer användas, utan jag menar på att utbildning ska egentligen inte behövas, med såklart kravet av att man lärt sig grunderna i utbildningen och ha målet på 20-30 min.

MATAPPEN

(12 Dec 2017)

Då är första Workshoppen genomförd med MatAppen som huvudämne. Otroligt roligt att se hur lätt allting går när alla parter jobbar tillsammans för att möte de olika organisationernas krav på förarbete och formuleringar! Nu inväntar vi svar från innovationsfonden och oavsett kommer projektet starta efter årsskiftet!

Minns fortfarande när vi skrev ner första projektplanen för ett halvår sedan, vi gemförde med innovationsfonds ansökan och kan direkt se hur idéen mognat med tiden.

Ger man idéer tid och lägger ner timmar på att skriva dokument efter dokument kommer idéen i sig utvecklas. Tror jag i dagens läge skrivit runt 4-5 dokument som förklarar hela idéen från grunden, även gjort flertalet presentationer.

Nu håller vi tummarna för att framtiden blir smarrig.

NÅGOT ÄR VERKLIGEN OTROLIGT FEL!

(05 Dec 2017)

Jag har aktivt valt att inte enbart jobba med innovationsarbete, utan väljer aktivt att fortsätta jobbar som sjuksköterska kliniskt. Jag måste bara skrika, när jag kommer 45 minuter och ibland 1 timme!, tidigare för att ha tid att läsa på patienterna jag ska ha hand om under ett pass. Detta då innan rapporten som även den tar minst 15 minuter om man strukturerar den enligt SBAR systemet eller liknande. Med detta har vi idag ett stort problem och en av orsakerna till massflykten från sjukhuset. Det har som orsak antingen att systemen inte laddar tillräckligt snabbt, eller att systemen inte är tillräckligt intuitiva. Största orsaken är den ofantliga information som genereras av en patient redan efter en dag. Till stort är det pga att vi som vårdpersonal är flitiga att dokumentera, dock klarar systemen inte av att prioritera information. Viss information är inte längre aktuell i en påläsningsfas. Ny rubrik har även skapats för att hantera detta och den kallas omvårdnadsstatus, vilket innebär att man som vårdpersonal ägnar 1-2 timmar att lusläsa all dokumentation och sammanfatta det. Detta görs med jämna mellanrum, risken finns och är rätt stor att delar missas i patientens sammanfattning och då faller det ner i det stora svarta hålet som vi idag kallar journalen.

Vidare om man analyserar journaler och granskar, skulle man i dagens läge kunna ta bort otroligt mycket information som i sig inte egentligen är dokumentation utan anteckningar från vårdpersonal för att händelser m.m. inte ska missas i informationsöverföringen.

Slutligen behöver vi alltså ett journalsystem som inte kräver att vi som vårdpersonal måste komma in 1 timme innan vi börjar jobba för att vi ska kunna uppleva oss säkra i vår patientvård, det i form av ett system som klarar att sortera bort information som inte är aktuell. Även klarar inte journalen i dagens läge att lösa största problemet vilket är anteckningarna som förs av vårdpersonal, utan detta kräver ett separat system vilket verkar som ett beslutsstöd m.m.

Patienten och vårdpersonalen och då inte enbart läkarkåren måste börja involveras i IT-innovationen inom hälso- & sjukvården. För det är vårdpersonalen som kommer använda systemen och patienterna som får sin behandling och vård utifrån systemen.

KLICKBASERAD DOKUMENTATION

(05 Dec 2017)

I dagens läge dokumenterar vi mycket parametrar, händelse, åtgärder vilka i sig är upprepande och skrivs ungefär på samma sätt för var patient. I vården idag jobbas mycket med att göra standardiserade vårdplaner eller andra typer av sökord med underliggande formulär och valmöjligheter för att styra upp sättet vi dokumenterar detta på bästa sätt. Johan Thunberg hade ett föredrag om deras försök till implementering av IVA-system i Norrbotten och avslutade med välvalda ord. Vi som kliniker läser inte dokumentation för att få reda på parametrar vi kan se på annan plats, utan det vi vill utläsa från dokumentationen är vår upplevelse av patienten, till exempel hur den luktar, hur jag som kliniker känner, vad mina tankar/bedömningar är. Resten är såklart väsentligt men går oftast att utläsa från annan plats. Här ser jag en av mina mål om klickbaserad journalföring som inte en förvärrande faktor utan en hjälp till att få dokumentationen mer individanpassad. I och med att man standardiserar den journalföring som oftast är repitativ, ger det utrymme för vårdpersonalen att dokumentera det mjuka, något som oftast glöms bort i all upprepande dokumentation, eller prioriteras bort pga den återupprepande dokumentationen tar sådan tid.

Detta är såklart enbart en liten del av alla vinster med klickbaserad dokumentation. Andra vinster är till exempel möjligheten till att dokumentera mobilt vid patienten. Det snabbar även upp dokumentationsprocessen, genom att personalen slipper skriva var bokstav för hand. Vidare standardiseras vad som ska dokumenteras. IT-stödet har möjlighet att forma dokumentationskulturen inom vården. Slutligen blir den återupprepande dokumentationen registrerbar och möjlighet att koppla till statistik system.

IT I VÅRDEN DAGEN

(05 Dec 2017)

Då är eventet igång! Många intressanta talare som kommer komma under dagen. Hela publiken har precis unisont sagt att vi är taggade. Första talare på plats är regeringsrepresentant som ska förmedla vad regeringen gör för att nå målen med digitaliseringen. Mer tankar och upplevelser kommer!