Publik vs. privat

(20 Jan 2022)

Ojojoj, va tiden går fort! Ca 3 månader sedan något ändrades här senast. Under denna period har jag varit pappaledig och till mestadels arbetat i privata repon, vilket gjort det svårt att prata om vad jag gör och problem jag möter.

Vi har nu startat upp en ny platform för eHälsa, vilken börjat ta form och besöksantalen upprätthåller sig. Jag har lagt ner den tid jag fått över att säkerställa att all teknisk dokumentation är på plats och korrekt. Även lyckades jag sätta in mig i vad och hur man skapar Docker containers, vilket va en uppförsbacke. Däremot vilket episkt verktyg! Att alltid veta att all lokal miljö är den samma, ja eller nästan då docker inte beter sig helt på samma sätt i windows. Däremot behöver man inte trassla med beroenden.

Idag (och kanske därför jag fick inspiration att skriva här) snubblade jag över en youtube film där de förklarade hur man kunde skapa en personlig readme.md på GitHub profilen. HÄFTIGT! tänkte jag och nu är den klar! Kan ses här: github.com/teddykladdkak. Får se vad för mer jag kan göra med denna nyfunna öppna plats. För det är vell det, jag har på sistone även om eHälso sidan är publik, flera dolda repon av säkerhet. Där mer “smarta” funktioner lever. Även om mina tankar här och infon om problemen jag stöter på, egentligen inte rubbar säkerheten, blir det som att “man pratar inte om private repo”. Bara för att ett repo är private, så får man inte prata om det.

Jag har lärt mig Cloudflare Workers med wrangler! Otroligt kul, och efter att förlita mig på GitHub pages, känner jag mig nu som en magiker.

Jaha det var vell det.

Videosamtal för larmcentralen hos NHS

(05 Oct 2021)

Ny studie presenterar resultaten från att introducera videosamtal till larmcentralen hos NHS (Yorkshire Ambulance). Med resultaten att videosamtal gjorde att återkontakt minskade, 17.5% vid vanliga samtal kunde minskas till 7.5% med video.

Till skillnad från tidigare inlägg om liknande dansk studie (82%), fungerade enbart videosamtal i 60% av samtalen. Det kan såklart vara uträknat på olika sätt, eller som författarna tydliggör; att det är inte alltid lämpligt med videosamtal i en akutsituation.

Bell, F., Pilbery, R., Connell, R., Fletcher, D., Leatherland, T., Cottrell, L., & Webster, P. (2021). The acceptability and safety of video triage for ambulance service patients and clinicians during the COVID-19 pandemic. British paramedic journal, 6(2), 49–58.

Videosamtal för larmcentralen

(03 Oct 2021)

Videosamtal har funnits sedan början av 2000-talet. Intressant studie från Danmark där larmcentralen nu fick verktyg att starta videosamtal med personen som ringde in (fungerade för 82% av samtalen). Video istället för vanligt samtal medförde att den initiala bedömningen ändrades i 51% av fallen, och 27,5% av fallen ändrades nivån av utryckningen.

Även om det enligt författarna krävs mer ingående studier om effekterna, är dessa siffror redan ganska talande. När ser vi Sverige ta liknande steg?

Linderoth, G., Lippert, F., Østergaard, D., Ersbøll, A. K., Meyhoff, C. S., Folke, F., & Christensen, H. C. (2021). Live video from bystanders’ smartphones to medical dispatchers in real emergencies. BMC emergency medicine, 21(1), 101.

WHO Rapport om AI

(05 Sep 2021)

WHO varnar i sin senaste rapport att hälso- och sjukvården inte ska överskatta nyttan av Artificiell Intelligens (AI). För att det inte ska gå ut över kärninvesteringar och strategier för att uppnå bättre vård i verksamheten.

AI har även mycket att tackla innan det säkert kan appliceras i vårdkontext, som transparens, etiska aspekter, bias, IT-säkerhet m.m.

Källa/Rapport: https://www.who.int/publications/i/item/9789240029200

Digitalisering

(03 Sep 2021)

Digitaliseringen är ett tveeggat svärd. Det har möjlighet att minska utbrändhet hos vårdpersonal, samtidigt som det har risken att skapa det.

Teknologin ger möjligheter att skapa bättre vård samtidigt som konsumenternas förväntningar av snabbare kontaktvägar ökar stressnivån för vårdpersonalen.

Mer om detta togs upp i följande panel: https://www.healthcareitnews.com/news/digital-transformation-can-reduce-burnout-and-cause-it

Sida: 1 av 32 Nästa