IKONER TILL ALLA!

(05 Dec 2017)

Har senaste veckan fokuserat på denna projektsidan, då den nu börjat få mer och mer uppmärksamhet. Detta primärt för att jag gör reklam för den när jag möter verksamheter m.m. Min initiala tanke med hemsidan var att den skulle vara så enkellt som möjligt, detta har i sig urartat i att man kanske missar poängen, eller strukturen. Blev för ett litet tag sedan färdig med projektet “TidLogga” vilket är en inklocknings applikation som är helt ikonstyrd. Till min hjälp hade jag FontAwesome.io vilket är en bank med otroligt många ikoner, såklart vektorbaserat vilket gör att laddning av sida inte påverkas lika mycket som när man använder sig av bild-media.

Detta fick mig i alla fall att ta ett steg tillbaka och titta på min huvudsida som nu såg ut som skräp i gemförelse. Såklart ekade någons varnande ord i bakhuvudet om att inte “over do it”. Jag hade redan sedan innan ikoner på flertalet ställen, fast som var bilder. Förstasidan tog längst tid. Hur gör jag det så minimalistiskt som möjligt samtidigt som jag på kortast möjliga vis berättar för besökarna vilka mål jag har? Tror jag lyckades hitta ikoner som något nära i alla fall beskriver målområdet.

IT I VÅRDEN DAGEN

(01 Dec 2017)

Spännande! Då ska man delta i IT i vården dagen i Stockholm den 5:e december. Kommer bli otroligt intressant att lyssna på föreläsningar från olika storpampar inom området eHälsa. Kommer komma en sammanfattning av min dag, framöver. Ska du dit och är intresserad av mitt arbete är det bara att greppa tag i mig.

PM/RUTINER ÄR FÖRÅLDRAT

(28 Nov 2017)

Inom dagens hälso- och sjukvård används idag PM och rutiner på papper. Efter att man började strama åt och försöka ta bort alla pärmar och papper, placerade man dessa på sjukhusets intrasida. Inget löste detta mer än att du kunde få tag på pappret på fler ställen. Att informationen blev mer lättillgänglig skulle i alla fall jag anse vara oförändrat, för vilken vårdpersonal har koll på när ett PM ändras på intrasidan? Vem vill ta sig tid och använda ett papper skrivet PM?

Idag har vi till exempel Googles söktjänst som exempel. Söker man på vad kilo är i liter, får man inte bara bästa sidan som förklarar omvandlingen, utan man får det även direkt uträknat. Detta är en slags lathund. Vidare är Google en protal för alla hemsidor, användare vet att om de söker på något här så kommer det till den sida de vill, det krävs inte fler sökmotorer för att hitta en specifik sida. Inom vården har man i många år varit flitiga att föra fram lathundar, i form av små papper som man kan stoppa i fickan och ha med sig i omvårdnadsarbetet. Detta är en begränsad information, dels för att den ska få plats på en liten lapp, även måste fortfarande användaren aktivt tänka till.

En viktig punkt vilket jag ofta trycker på när det gäller utveckling av IT-stöd inom vården, är att man måste beakta antalet nyutbildad vårdpersonal och de som väljer att byta avdelning i allt större utsträckning. I dagens läge är det otroligt få avdelningar som inte på ett eller annat sätt lider av personalbrist, eller precis löst problemet men har nu istället en massa nya arbetskollegor. Vi måste stärka rutiner och PM, få ut dem i vårdarbetet och skapa dom så att de är ett stöd för vårdpersonalen. Detta leder i slutändan till en säkrare vård för patienten.

Mitt projekt Lathund visar på detta, jag har samlat ihop alla lathundar och PM/rutiner som fanns på min första avdelning som sjuksköterska. Vissa lathundar var bara att använda rakt av, andra krävde lite arbete från min sida att omvandla från ett 2-5 sidigt PM till en smidig funktion. Det behöver inte vara så komplicerat, eller rättare sagt det får inte lov att vara allt för komplicerat, för då kommer det inte användas och med det inte vara ett stöd i omvårdnadsarbetet. Vidare är det en plats där man kan finna all information som behövs för att svara på frågor hur man arbetar på en specifik avdelning.

H@CK FOR HEALTH 2018!

(07 Nov 2017)

Då har det annonserats av Sahlgrenska att även 2018 kommer H@ck for Health återuppstå. Denna gång även med verksamheter utanför landstinget. Som ni kanske vet vann vår grupp förra året med idéen “MatAppen” och arbetet går så sakteliga framåt med målet att ha detta som en funktionalitet.

Redan nu har jag redan arbetat fram tre förslag och måste hålla fingrarna i styr att inte börja lösa problemen själv.

DAGENS CITAT

(02 Nov 2017)

“Mycket gott kan göras här i världen om man inte fäster sig alltför mycket vid vem som får äran.” (källa: Jesuitisk Sentens).

Stoppar helt mina planerade publiceringar då jag på min startsida läser dagens citat. Det är så sant i dagens samhälle. Speciellt inom IT utveckling i vården. All IT utveckling är idag styrt av hårda regler och svåra vägar. Vidare tror jag många av mina kollegor har bra idéer men som de inte alltid vågar framföra, dels för att de inte vet var man ska vända sig, men framförallt ifall idéen visar sig vara nästa Minecraft eller Facebook. Vad händer om de berättar om sin idé för någon annan som skapar den. Kommer dom att få något utav kakan? Våra löner är inte de bästa och skulle man komma på en idé som skulle göra den finansiella situationen bättre, så skulle det göra livet lättare för en sjuksköterska eller undersköterska (som exempel). Däremot för att man själv ska tjäna pengar på en idé, krävs det otaliga timmar innan att få upp ett företag, anställa folk som kan skapa idéen eller om man skapar den själv. Detta är nog den enkla biten, för att därefter måste man hitta investering och till slut måste det säljas in i sjukvården, vilket ofta kräver ett behov globalt för att ett företag skall hålla i längden. Under hela denna resa, behöver man veta var man ska vända sig, vilka man ska prata med. För att skapa innovation i vården gäller det att visa försäkring för idé skaparna, folket på golvet. Likt H@ck for health borde man utlysa “skottpengar” på idéer som tilldelas företag och som slutar i en produkt av något slag vilket ändrar vården. Att personen i fråga får erbjudande att själv få ta del i utvecklingsprocessen, se företaget ta idéen och skapa den. Om man skulle kunna arbeta fram denna typ av verksamhet, skulle det gynna företag, verksamheter men primärt vårdpersonalen på golvet.

En plats för detta skulle kunna vara Innovationsplattformen.