(26 Oct 2017)
Åter igen har jag lite släppt bloggandet. Detta pga att pågående projekt tagit större delen av tiden ifrån mig, även att jag kanske inte direkt blivit färdigt eller satt igång något nytt stort projekt själv. Målet är att inom kort börja lansera lite större artiklar eller händelser som belyser olika saker som komma skall. Jag har nu flertalet saker i pipeline som kommer visa sig i månaderna som kommer. Till exempel har/kommer vi skicka in bidrag till Innovationsfonden för att få bidrag för fortsatt prototyputveckling. Flertalet enheter har nått ut till mig angående Digitala Whiteboarden, vilket såklart hade varit otroligt intressant att göra till ett större projekt än vad det är i dagens läge. Detta kräver dock pengar, mer arbetskraft och stöd. Även har VGR-IT tagit bollen vidare via sina led att hitta en likvärdig lösning på marknaden, men min farhåga är att det inte finns någon.
Jag kommer arbeta fram lite texter där jag kommer prata om flera kommande händelser inom vården, ifrån min vinkel. Det kommer tyvärr ta tid, då jag skriver i denna bloggen på min fritid.
(25 Sep 2017)
Då jag i början var novis angående hur man skulle använda sig av GitHub har jag tills nu använt mig av ett “repositorie”. Det fungerade i början då den inte innehöll allt för mycket kod, nu dock har allt bara blivit större och större. Därav har jag påbörjat arbetet med att dela upp alla projekt i separata “repositories” vilket innebär att om man skulle vilja ta ner kod för ett projekt slipper man nu ta ner allt. Såklart kommer vissa projekt behöva vara kvar då dessa inte behöver en server, men alla andra kommer eller har redan flyttats.
Vidare arbete med att hitta en bra lösning till HTTPS arbetas med!
(10 Sep 2017)
Då har hemsidan varit kaos hela eftermiddagen. Hoppas inte du drabbades av detta. Det var ett försök av mig att föra över sidan från HTTP till HTTPS. Trodde såklart att allt skulle fungera finfint och gjorde alla ändringar här istället för att göra det på en skräpdomän.. Såklart fungerade det inte och sidan har med detta (pga att alla tjänster jag använder är långsamma) varit nere i några timmar.
Vad är det då jag håller på med, varför är detta viktigt. Google chrome kommer i december om jag inte minns fel, flagga för alla användare ifall en sida inte använder sig av HTTPS. För att använda denna “kryptering” kostar det ofta pengar att underhålla. Jag har i nuläget inga kostnader för hemsidorna jag skapar och planerar inte att ändra på detta då jag är en privatperson. Däremot har denna kommande förändring börjat få mig att tänka om. Problemet är dock hur jag ska lösa detta. Läste en artickel där en person gick genom steg för steg hur man kopplar sin hemsida via Cloud Flare, som är en av få som erbjuder denna tjänst gratis. Såg enkellt ut, men visade sig inte fungera för mig. Kan vara att jag var otålig eller helt enkelt för okunnig inom detta ämne.
Jag har med andra ord tänkt om och istället planerar jag att migrera allt mitt arbete till en server, där jag kommer erbjuda HTTPS koppling. Arbetet lär inte bli färdigt imorgon, men får lägga lite mer krut på denna frågan.
Ber om ursäkt för dig som läser detta utan webb server kunskaper då jag kanske går på lite för avancerad nivå. Återkopplar såklart när jag börjar få mer framsteg! Men tror att härdanefer kommer vidare tester ske på andra platser än på huvud projektsidan och de andra separata projektens sidor.
(05 Aug 2017)
Även om sommaren är kommen, alla barn har sommarlov och föräldrar tar ut sin semester fortsätter mitt arbete. Ett sidoprojekt som inte har alls med vård att göra har börjat bli populär, vilket är roligt. Det är en enkell lista med alla Pokemon Go gym i Lund, där användarna kan hitta gymmet efter namn eller bild och sedan komma till google maps för att se var på kartan den finns. Redan nu har besökarantalet ökat till ca 500 besökare/dag! Då får jag understryka att Pokemon Go inte är lika populärt som förra sommaren och Lund är en liten stad. Otroligt roligt att ha skapat något som är till hjälp för flertalet personer. Du kommer till sidan via: https://gymlund.tk.
Men såklart har jag inte bara gjort sidoprojekt. I stort sett klar med att få fram en personal lista, vilket jag kommer presentera för ledningsgruppen kommande månad. Därefter får jag se hur mycket som behöver justeras för att fungera fullt i verksamheten. Såklart kommer demo så småning om att läggas i “Projekt”.
(27 May 2017)
Är det något jag lärt mig efter alla år som webbutvecklare är att alla projekt i slutändan eller rättare sagt rätt snabbt blir väldigt stora och komplicerade. Jag trivs med webbutveckling eftersom man skapar sitt eget språk i projektet. Men som alla andra språk utvecklas slang med tiden och nya ord formas m.m. Samma är för webbutveckling. Dels utvecklas branschen och webbläsare i väldigt snabb takt, men även den egna kunskapen om hur man ska göra och vad man kan göra. Det resulterar i att funktioner (= kod) som man skrev för ett år sedan, är nu dels svårförståelig och i vissa fall utdaterad eller fyller inte sitt fulla potential. Jag förstår inte riktigt hur företagen kunde leva med sig själva på 90- och 00-talet då man köpte ett program och det var allt. Det är otroligt kul att arbeta i en era där nästan dagliga uppdateringar kommer, att man inte måste börja med en helt färdig produkt redan från start, utan att det gradvis med användarna kan växa med tiden. Bra exempel för detta är Pokémon Go, vilken de första månaderna knappt kunde starta och som nu under ett år genomfört stora förändringar i spelet.
Eftersom jag i nuläget är ensam utvecklare, speglar projekten mig och min kunskap, till viss del även kollegor kring mig. Det gör att färdiga projekt från förr, vilka jag slutat utveckla vidare kan jag idag i stort göra om och göra mycket bättre. Då kommer alltid frågan i mitt huvud, när jag tittar på alla mina projekt, ska jag börja om från början och göra allting rätt? Det har jag gjort med några av mina projekt redan, dels “Pillerräknaren” och “Slutanteckning”. Det primärt pga dom var byggda med jQuery vilket jag inte fick ha i min kod av säkerhetsskäl. I alla mina projekt använder jag som krav grund (vanilla) javascript. Inget kod bibliotek, eftersom jag inte kan garantera vad som händer där i. Däremot måste jag understryka att jag inte uppfinner hjulet på nytt då jag använder färdigskrivna funktioner (=kod) som andra innan mig tampats med och delat lösningen för andra att ta del av. Skillnaden är att lösningarna här är rätt fram, det är grundkod som inte tas eller bearbetas någon annan stans.
Men jag vet att kodar jag om ett projekt kommer ändå tanken att blossa upp igen när koden är under arbete eller färdig. Nu är såklart inget av detta jag skrivit hittills att det finns buggar eller att projekten inte fungerar! Det är snarare att vissa delar i projekten skulle kunna gjorts bättre. Då är frågan om det går att göra det bättre utan att skriva om allt och utan att riskera att projektet i sig blir sämre i processen.
Hoppas något ovan är förståeligt, jag försöker föra ner mina tankar och frustrationer på så öppet sätt det går. Jag vill avsluta med att utveckling är inte längre något som görs på andra sidan jordklotet i ett företags kontor. Det sker ute på golvet, med och för användarna. Ingen applikation eller program i dagens läge överlever om inte företagen tar sig till användarna, lär sig deras yrkesspråk och utvecklar produkterna efter deras önskemål och behov. Alternativt ser jag en framtid med ökat behov av multikompetens då det i vissa fall krävs broar mellan företag och verksamhet.